Ders 18-1, Present Perfect Tense Konu Anlatımı

Evet arkadaşlar, önceki çalışmada '' Present Perfect Tense'' in genel mantığından bahsetmiştim. Şimdi ise önce genel bir bakış atıp ardından ise sırasıyla olumlu, olumsuz ve soru yapılarını inceleyeceğiz.







Aşağıdaki genel tablo bu zamanı bize formülüze edilmiş bir şekilde göstermektedir.






Tabloda en çok dikkat etmeniz gereken yer , '' V3 '' diye belirtilen  fiilin 3. halidir. Geçmiş Zaman konusunu anlatırken fiilerin 2. ve 3. halinden bahsetmiş, bunlarla ilgili tablolar yayınlamıştım. Oradan düzensiz fiillerin ( Irregular Verbs ) Past Participle Form yani 3. hallerini görebilirsiniz. Buradan tablolara ulaşabilirsiniz.

 '' eat-ate-eaten...gibi''

2. hali düzenli olan ( Regular Verbs ) fiiller de sonuna '' -ed '' eki alıyordu. Bu fiillerin 3. hali de aynıdır. Yani sonlarına yine '' -ed '' eki alırlar.

 ''watch-watched-watched...gibi''


OLUMLU YAPI / AFFIRMATIVE

Present Perfect Tense olumlu yapıda öznelerden sonra '' have / has '' gelir, ardından '' V3 (Fiilin 3. hali ) '' gelir.

Yani '' S + have / has + V3 '' şeklinde kısa yazılış mevcuttur. Hep beraber tabloyu inceleyelim.



Tabloda gördüğünüz gibi önce özneleri yazdık. Ardından tekillik çoğulluğa göre '' have / has '' getirilmiş, sonra da fiillerin 3. hali. Fiil düzenli ise '' -ed '' yazıldı, '' washed '' gibi. Fiil düzensiz ise 3. hali yazıldı. Dediğim gibi düzensiz fiiller tablosuna bakarak oradan kendiniz etüt edebilirsiniz arkadaşlar. Ayrıca cümleler Geçmiş Zaman ve Şimdiki Zamana göre çevrildi. Bunun nedenini bir önceki çalışmada açıkladım. Dilerseniz oradan bu noktayı da tekrar etüt edebilirsiniz.


OLUMSUZ YAPI / NEGATIVE

Önceden dediğim gibi olumsuz cümle yapmak için, cümledeki 2. öğeden sonra '' not '' eki kısa yazılış ile '' n't '' getirilir. Yapmamız gereken sadece bu kadar. Tablomuz ;




Görüldüğü gibi '' have / has '' den sonra '' not '' eki gelerek  '' haven't / hasn't '' olmuştur. Başka hiçbir değişiklik yok. Cümlelerin anlamları da kırmzıyla belirtilen şekilde değişmiştir.


SORU YAPISI / INTERROGATIVE

Soru cümlesi yapma kuralımız neydi ? 1. öğe ile 2. öğenin yer değiştirmesi gerekir. Tüm yapılması gereken budur arkadaşlar. Yani '' have / has '' cümle başına gelecektir. Tablomuz;




Gördüğünüz gibi '' have / has '' özne ile yer değiştirerek cümle başına gelmiş. Onun dışında diğer öğeler sırası dahi değişmeden aynen yazıldı. Cümlelerin anlamını kırmızı ile belirttim arkadaşlar.


CEVAP YAPISI / ANSWER FORM

Cevap verirken ise soru cümlesi yapmak için yerini değiştirdiğimiz öğeleri tekrar eski yerine koyuyoruz. '' Yes '' ve '' No '' ile birlikte tabiki. Soru-cevap cümlelerinde bazı özne değişimleri var. Bunları da koyu harflerle belirttim arkadaşlar.




Umarım '' Present Perfect Tense '' in sırasıyla olumlu, olumsuz , soru ve cevap yapılarını anlatmaya çalıştım. Umarım işinize yaramıştır. Bir sonraki çalışmada ise kullanım yerleri ve zaman zarflarından bahsedeceğim inşallah. Son olarak ise en aşağıda bir videomuz var arkadaşlar.

İndirme linki:  http://www.slideshare.net/alikemal28/perfect-tense-konu-anlatm



0 comments:

Post a Comment